• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
KALIN BAGIRSAK SINIR HUCRESI HK

Merhaba  Sayın Hocam,

Hocam kalın bağırsaktaki sinir hücresinin yokluğuyla ilgili bir konuda sizi rahatsız ediyorum. 22 Ocak 2016 tarihinde 38 haftalık biri 2 kg 370 gr (sağlıklı olan) diğeri 2 kg 260 gr  ikiz erkek bebeğimiz dünyaya geldi. Bebeklerden birinde dışkı yapamama, kusma ve karın şişliği sebebiyle,  4. gününde kalın bağırsak yırtığı teşhisi kondu ve aynı gün ameliyat oldu. Ameliyatta yapılan kontrolde kalın bağırsağın çalışmamasından dolayı, ince bağırsağın yırtıldığı gözlenmiş ve geçici çözüm olarak karın dışına ince bağırsak alınarak ileostomi yapıldı. Bebeğimiz şuan stomi torbasıyla idrarını yapmaktadır. Bebeğimiz yenidoğan ünitesinde ameliyattan 3 hafta sonra taburcu edilmiş olup, şuan ki kilosu 3 kg 100 gr’dır.

Sorunun kalıtımsal olabileceği düşüncesiyle diğer bebekte de kontroller yapıldı, herhangi bir sorun görülmedi. 4 yaşında bir kızım var, onda da herhangi bir problem yoktur.

Ameliyattan 15 gün geçtikten sonra Çocuk Cerrahisi Uzmanı doktorumuz, bizi bilgilendirmek için yanına çağırdı. Ameliyat esnasında kalın bağırsağın rektum bölgesine yakın yerden biyopsi aldıklarını ve biyopsi sonucunun maalesef kalın bağırsak sinir hücrelerinin gelişmemiş olduğunu ve ince bağırsaktaki yırtılmanın da bundan dolayı gerçekleştiğini bize belirtti. Bu arada bebeğin kalın bağırsağının, ince bağırsaktan (bebek 4 günlükken) bile ince olduğunu söyledi. Daha sonraki aylarda gelişip gelişmeyeceğini sorduğumda sanmıyorum bilgisini verdi.

Tedavi olarak bebeğin 10 kg’ya gelmesinin bekleneceği, ameliyat esnasında kalın bağırsağın 3 bölümünden de sinir hücresi gelişimi var mı yok mu diye biyopsi alınacağı (sonucun hemen çıkacağını söyledi), sinir hücresi olan bölüm varsa dokunulmayacağı, fakat 3 bölümde de hiç sinir hücresi gelişmemişse kalın bağırsağın rektum bölgesi hariç tamamen alınacağı ve ince bağırsaktan rektum bölgesine irtibatlandırma yapılacağı bilgisi verildi.

Sayın Hocam, kalın bağırsağın gelişim gösterip göstermediği bilgisini açıkçası ameliyat anında (bebek 10 kg / 1,5 yaşına gelene kadar)  öğrenmek istemiyorum. Bebeğimiz 5-6 aylık olduğunda anüsten kolonoskopi ile biyopsi yaptırıp, sonucu öğrenmek istiyorum. Fakat yukarıda söylediğim gibi kalın bağırsak, ince bağırsaktan daha ince olduğu için, kolonoskopi yaparken sıkıntı çıkar mı, yırtılma olur mu bunları da düşünüyorum.

 

Biyopsi testi yapmadan da, film veya ultrasonla da kalın bağırsağın uzayıp uzamadığını da  öğrenebilir miyiz?

 

Hocam durum bundan ibaret olup, aşağıda kafama takılan birkaç soru hakkında değerli bilginize sığınmak istiyorum.

·         Biyopsi testi kesin doğru sonucu verir mi? Hata çıkma payı olabilir mi? Aynı doku örneğini başka bir hastanede de yaptırsam olur mu?

·         4 günlük bebekten alınan biyopsi örneğiyle, 10 kg’ya geldiğinde alınan biyopsi örneği farklı olabilir mi?

·         Kalın bağırsaktaki sinir hücrelerinin bebeğin ilerleyen aylarında gelişim gösterme ihtimali olabilir mi?

·         İlerleyen aylarda kalın bağırsakta uzama olduğu görülürse, sinir hücresi var olduğuyla ilgili bir şey söyleyebilir miyiz?

·         Kalın bağırsağın tümünde sinir hücresi yoksa, kalın bağırsak yine de uzar ve kalınlaşır mı?

·         Biyopsi testi, illaki ameliyat sırasında mı alınması gerekiyor, normal ilerleyen aylarda da kolonoskopi yöntemiyle de sinir hücrelerinin gelişim gösterip göstermediğiyle ilgili biyopsi de alınabilir mi? Birde ilaçlı film (renkli film diyorlar) çektirmekle (makattan sıvı veriliyormuş) sinir hücresi olup olmadığı anlaşılabiliyor mu onu da merak ediyorum. 

·         Her şey olumsuz olursa, ince bağırsaktan da hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilir mi?

Sayın Hocam, bu durumdan dolayı eşim ve ben çok stresliyiz ve ümidimizi hiçbir zaman da yitirmemeye çalışıyoruz.

Sayın Hocam bu konuda ki cevaplarınız da benim için son derece önemlidir. Şimdiden değerli vaktinizi aldığım için çok teşekkür ederim.

Sağlıcakla kalın.

Saygılarımla…